این مقاله در تلاش است تا شما بازدید کننده گرامی را با ارائه توضیحات ساده و قابل درک برای نصب آنتن مرکزی یاری نمایید، از این رو سعی شده موارد مورد نیاز به صورت خلاصه گفته شود، در صورت داشتن سوال می توانید به مقالات دیگر مراجعه کرده و یا با شرکت هاتف الکترونیک تماس حاصل فرمایید.
آنتن مرکزی همانطور که از عنوانش پیداست، برای جمع آوری تعداد زیاد آنتن از روی پشت بام های منازل و ساختمان های آپارتمانی، تجاری، بیمارستان ها و .... پدید آمده است و در واقع سیستم تلویزیونی مکان پر جمعیت مورد نظر را به صورت یکپارچه سامان دهی و سازمان دهی می نماید در ادامه به معرفی بخش های مختلف این سیستم می پردازیم و توضیحات مربوط به نصب سیستم آنتن مرکزی را نیز ارائه می نماییم.
آنتن (گیرنده سیگنال)
سیگنالهای آنالوگ و دیجیتال بر روی دو باند فرکانسی UHF و VHF از طرف فرستنده ارسال می شوند که برای دریافت آنها نیاز به یک گیرنده سیگنال یا آنتن داریم، در آخرین تغییرات اعمال شده از سوی سازمان صدا و سیما، تمامی کانال های دیجیتال (DVB-T) از طریق باند UHF قابل دریافت خواهند بود ( در گذشته شبکه های تلویزیونی آنالوگ از طریق باندهای فرکانسی VHF و UHF قابل دریافت بودند یعنی برای هر باند فرکانسی نیاز به یک آنتن مجزا بود )
آمپلی فایر (تقویت کننده سیگنال)
سیگنالهای دریافت شده توسط آنتن به آمپلی فایر منتقل میشود تا بر اساس نیاز و انجام محاسبات تقویت شوند ( محاسبات انجام شده بر اساس افت سیگنال در طول کابل، فاصله تا رایزر، تعداد تقسیم کننده ها و ... خواهد بود که قبل از انجام پروژه حتما باید توسط طراح سیستم محاسبه و بر اساس آن تجهیزات انتخاب شوند )
آنتن UHF به ورودی اول UHF آمپلی فایر و در صورت نیاز به متصل کردن سیستم دوربین های مداربسته به آنتن مرکزی و یا استفاده از دیجیتال ساینج و نمایش آن به عنوان یک کانال تلویزیونی در آنتن مرکزی نیز، مدولاتور آنتن مرکزی به ورودی دوم UHF متصل می شوند.
تقویت کننده ها دارای قدرتهای مختلف میباشند که با المانهای گین (Gain) ، بهره خروجی (Output Level) و شاخص نویز ( noise figure ) مشخص میشوند. انتخاب آمپلی فایر با قدرت مناسب به تعداد انشعابها و طول کابلها بستگی دارد هر چه تعداد انشعابها و طول کابلها بیشتر باشد باید از آمپلی فایری با قدرت بیشتر استفاده نمود.
استفاده از چندین تقویت کننده پشت سر هم در سیستم آنتن مرکزی مجاز نبوده، زیرا تقویت کننده ها همانطور که سیگنال دریافتی را تقویت می کنند، به همان میزان نیز نویز و امواج ناخواسته را تقویت کرده و باعث دریافت تصاویر با نویز بالا خواهند بود.
تقسیم کننده ( توزیع کننده سیگنال )
تقسیم کننده ها سیستم آنتن مرکزی به دو نوع عبوری ( تپ آف ) و انشعابی ( اسپلیتر) وجود دارند که هرکدام با توجه به نوع پروژه و نیازی که بر اساس محاسبات بوجود آمده استفاده می شوند، برای مثال از تپ آف ها در جایی که فاصله آنتن با دو رایزر و یا رایزر ها یکسان نبوده و یا در مواقعی که جهت گرفتن خروجی نیاز به کم کردن قدرت سیگنال داریم استفاده میشود، زیرا این تجهیز قابلیت Level کردن سیگنال در بخش های مختلف بستر سیستم دارا می باشد و از اسپلیتر ها نیز برای گرفتن خروجی های متعدد در مکان های مورد نیاز استفاده می شود.
کابل کواکسیال ( بستر سیستم آنتن مرکزی )
کابل کواکسیال (به انگلیسی: Coaxial cable)، کابلیست که یک رسانای داخلی دارد و توسط یک عایق منعطف محصور شدهاست و روی این لایهٔ منعطف نیز توسط یک رسانای نازک برای انعطاف کابل، به هم بافته شدهاست. همهٔ این اجزا، در داخل یک عایق دیگر جاسازی شدهاند.
کابل کواکسیال در کنار فیبر نوری، قابل اعتماد ترین و به صرفه ترین بستر موجود برای اجرا سیستم آنتن مرکزی می باشد، کواکسیال انواع مختلف دارد که معمولا برای انتن مرکزی از RG-6 و RG-11 استفاده می کنند که اپدانسی در حدود 75 اهم دارند و با توجه به ساختار داخلی خود جهت جلوگیری از تداخلات سیگنالی ناخواسته و افت سیگنال ( بسنگی به نوع کابل، ذخامت ) جهت اجرا سیستم انتن مرکزی انتخابی مناسب است.
از مزایای انتخاب کابل کواسکیال مناسب، با جدول افت مشخص برای سیستم آنتن مرکزی، جدا از پایداری بالا سیستم و مقاومت برابر خرابی در برابر شرایط محیطی می توان به کمک بسیار زیاد به جهت محاسبه انتخاب قطعات برای سیستم آنتن اشاره کرد که با توجه به نوع کابل و جنس آن کاملا می توان میزان افت سیگنال را در نقاط مختلف محاسبه و بر آن اساس چیدمات قطعات و نوع آنها را مشخص کرد.
انجام محاسبات نصب آنتن مرکزی
همانطور که عنوان شد، محاسبات آنتن مرکزی بر اساس نقشه ساختمان که شامل تعداد بلوک ها، تعداد رایزر و ارتباط بین آنها، تعداد طبقات، تعداد واحد در هر طبقه و در نهایت متراز و جنس کابل کواکسیال مصرفی و تعداد خروجی در هر واحد انجام می شود.
در صورت عدم وجود نقشه اجرا کابل کشی، در پروژه های کوچک می توان با بازدید از مکان به اطلاعات نسبی نسبت به شرایط پروژه و نحوه اجرا آن دست پیدا کرد.
مواردی مانند ارتفاع ساختمان، موانع موجود در اطراف محل نصب آنتن، پوشش گیاهی، شرایط آب و هوایی و فاصله نقطه نصب آنتن از فرستنده فرکانس های مربوطه نیز در انتخاب نوع آنتن تاثیر زیادی دارند.
جنس و نوع کابل مورد استفاده نیز همانطور که گفته شد در انتخاب تجهیزات تاثیر زیادی دارند، انتخاب کابل مناسب با افت پایین و جدول افت مشخص به طراح این امکان را می دهد تا بتواند با انتخاب تقویت کننده مناسب، در اکثر شرایط با تنها یک بار تقویت سیگنال در ابتدای خط و انتخاب انشعاب دهنده مناسب در مکان های مورد نظر، سیگنال level شده و یکسانی را در همه جای سیستم به دریافت کننده ها برساند.
برای مثال زمانی که سیگنال تلویزیون دیجیتال (DVB-T) با قدرت بین 60 تا 70 dBmV توسط آنتن دریافت شده و به تقویت کننده ارسال میشود، تقویت کننده با توجه به نوع پروژه و مواردی که در بالا جهت محاسبه نوع قطعات ذکر شد، سیگنال را تا 100 الی 120 dBmV تقویت کرده و از طریق تقسیم کننده ها ( تپ آف یا اسپلیتر ) به قسمت های مختلف سیستم و در انتها به دریافت کننده ها انتقال می دهد.
هر یک از قطعات تقسیم کننده نیز با توجه به دارا بودن جدول های افت مشخص می توانند طراح را در محاسبه خروجی نهایی در قسمت گیرنده هر واحد یاری نمایند به شکلی که می توان در همه بخش های سیستم سیگنال هم سطح و برابری دریافت نمود.